Bir Kadının Yaşamından 24 Saat – Stefan Zweig

“Belli bir amacı olmayan yaşam, tamamen yanılgıdan ibarettir.” Bir Kadının Yaşamından, Kapakta yazılmış sihirli kelimeler…
Yazar, yüzleşme ve tutku üzerine karakterlerine hayat verdiği bu romanında, okuyucuyu düşünmeye ve yaşamlardaki bazı kararların sonucuna şahit kılıyor.
Stefan Zweig, Avusturyalı romancı, biyografi yazarı, gazeteci ve oyun yazarıdır. Çok bilinen öykü ve romanlarının yanında iyi bir biyografi yazarıdır.
1920-1930 döneminde Alman dilinde çok okunan yazarlardan olan Zweig, orduda geçirdiği yıllar sonrası savaş karşıtı bir tutum benimsemiştir. Bu da 1933 yılında kitaplarının Naziler tarafından yakılmasına yol açar.
Bu olay üzerine ülkesini terk eden yazar, Hitler düzeninin onda yarattığı üzüntü sebebiyle yerleştiği Brezilya’da, 1942 yılında eşi Lotte Altmann ile beraber intihar eder.
Kitapları dünya çapında 50’yi aşkın dile çevrilmiş, milyonlarca baskıya ulaşmıştır.

Zweig, bu romanında, bir kadının yaşamından yirmi dört saati okuyucularının hayal gücünde sahnelemiş, peşinden gidilen tutku ve insan yaşamındaki kırılma anlarının önemini ve çoğu zaman olabilecek sonuçları kusursuz bir şekilde göstermiş.
Okuyucuyu sıkmayacak şekilde sade bir dilde yazılmış olan roman, kısa sayılabilecek türden (89 sayfa) ve akıcı olmasından dolayı hikayenin sonunu heyecanla bekleyen okuyucu için önemli bir artı katmış.
- Yazar : Stefan Zweig
- Yayınevi : Eksik Parça Yayınları, Karakalem Serisi
- Orijinal Adı : Vierundzwanzig Stunden aus dem Leben einer Frau
- Baskı : 2017
- Sayfa : 89
Bir Kadının Yaşamından 24 Saat – Arka Kapak

“Zweig’ın öykülerinde sıklıkla karşımıza çıkan izlektir düşüş/düşkünlük. Bu kez de 24 Saat’te, bu izleğe, “gitmek”/“hüsrana uğramak”, “aldanış” ve “aldatış” eklenir.
Zweig, bu uzun öyküsünde bir tür yüzleşmeyi anlatır. Tutkuların ardından giden kadının öyküsünde onun sürüklenişinin ivmesinden söz ederken, yaşanan karşılaşma anının bir insan ömründe ne tür kırılmalar yaşatabileceğini de gösterir.
Zweig; yaşamın içindeki anlara bakan, buralarda insan ilişkilerinde yaşanan duygu durumlarının insan ruhundaki yansılarını etkileyici biçimde anlatan biridir.
Öyle ki; onun, bu “tutku öyküleri”ne dönük şu bakışın tipik örneği olarak Bir Kadının Yaşamından 24 Saat’ini okuyabilirsiniz.” Feridun Andaç.
Yazarın okumadığım nadir kitaplarındandı.
yorum ve kitabı ele almanızdan içimde merak patlaması oldu.
kesin okumalıyım dedim.
Ayrıca sizin Mart ayındaki Bursa TUYAP kitap fuarı ile ilgili yazılarınızı görmeyi umut ediyorum.