Ferrari’sini Satan Bilge – Robin Sharma | Kitap Yorumu

Ferrari ‘sini satan bilge, Julian, kalabalık mahkeme salonunun tam ortasında yığılmış durumdaydı. O ülkenin seçkin avukatlarından biriydi.
- Lütfen ölme yaşlı budala. Gitmek için daha çok erken. Böyle ölmeyi hak etmiyorsun. Dedim.
Bu tümcelerle başlar kitap. İki avukat ve yakın arkadaşlar.
Julian gününü gün eden, kariyer hırsıyla kendini kaybetmiş, modern dünyanın akışsızlığına kapılmış ve bir şeylerin ters gittiğinin farkındadır.
Ve hayatının dönüm noktası; mahkemedeki geçirdiği kalp krizi olur. Günden güne üstünde hissettiği yoğun stres, yaşama kaygısı aslında yaşama duyulamayan yaşama isteği yoksunluğu… Dibe vurduktan sonra özgürlük için harekete geçmenin romanıaslında.
Mahkemede yaşanan olaydan sonra, Julian hastaneye kaldırılır. Ve en yakın arkadaşını John’u bile görmeyi reddeder. Sonrasında John, bir toplantı esnasında Julian’ın her şeyi bırakıp, tası tarağı toplayıp, Julian’ı Julian yapan avukatlık mesleğini geri de bırakarak ortadan kaybolduğu haberini alır.
Julian’ın en büyük arzusu Kırmızı Ferrari’si. John, özellikle arkadaşının en büyük arzusundan da vazgeçtiğini öğrenince büyük bir şaşkınlığa uğrar.
Peki, yeni bir başlangıç; günümüzde yaşam arzusunu geri kazanmak için Ferrari’yi satmak şart mıdır? Her kozmik bilincin bütününü oluşturan insan formlarının Ferrarilerini satıp, Himalayalar’a keşfe mi çıkması gerekir?
Ferrari ‘sini Satan Bilge – Robin Sharma | Kitap Yorumu
Kitap, modern ve günümüz yüzyılında birazcık da olsa iç huzuru edinmenin, mutluluğu arayış yollarımıza nelerin taş koyduğundan ve ne yapabileceğimizden, bazen de ne yapmamamız gerektiğine değinir.
Mantık mıdır? Tartışılır. Ancak bunca kadim dinlerin, uzak doğu kültürünün bunca sene körü körüne savunmayıp, bahsedilen şeyleri pratiğe döken insanların, daha bir iç huzur sahibi ve durumundan memnun olduğu aşikar.

Felsefik bir içerik olmasına rağmen; oldukça yalın, anlaşılabilir yazımıyla bir zamanlar dillerden düşmeyen bir roman dı kendisi.
Popülerliğinden kaynaklı; kişisel gelişim tadında olduğunu düşünüp, okumak istememiştim. Kitaplarda hayatımıza giren insanlar gibi bazen tesadüf değillerdir. Belki de şu an benim başka bir kitaptandeğil de Ferrari’sini Satan Bilge kitabından bahsediyor olmam ve sizin bu yazıyı okuyor olmanız kelebek etkisinin bir ürünüdür.
Julian seneler sonrasında geri dönüyor. Sirvana bilgelerinden alabileceğini alıyor ve istediği olguya ulaşıyor. Sivana bilgeleri, Julian’a felsefi öğretilerini açmalarının sonunda bir istekte bulunuyorlar. Batı halkı çok gergin, insanlık mutsuz. Sana öğretilen öğretileri öğretmeni istiyoruz.
Julian hemen kabul ediyor ve dönüşümü başlatmaya en yakın arkadaşı John’dan başlıyor. Kitaptada arkadaşıyla arasında geçen öğrenci öğretmen kıvamında felsefik bir sohbet üzerinden dönüyor.
Teorik bilgilerin yanında daha çok modern dünyada, günümüz temposunda biraz vakit ayırıp; uygulayabileceğimiz, akışta olabilmeyi sağlayacak pratik uygulamalı bilgiler veriliyor.
Çok fazla spoiler içermeden bahsedecek olursak, Julian’nın kendi benliğine yaptığı bu yolculukta izlediği ve pratiğe dönüştürülen öğretilerden izlediği birkaç yol var.
Ferrari’sini Satan Bilge : Bir Takım Ritüeller Konu Alınıyor
Sessizlik Ritüeli
Yalnızlık Ritüeli
Yaşam Gıdası Ritüeli
Fiziksellik Ritüeli
Sadelik Ritüeli
Erken Kalkma Ritüeli
Ahenkli Karakter Ritüeli
Bereketli Bilgi Ritüeli ve daha nicesi…
Meditasyon, düşünce gücü ve hayal etmenin çekim yasasındaki rolüne ithafen; Gülün Kalbi Tekniği, Karşıt Düşünce Uygulaması, Gölün sırrı adlı teorik ve yine günde birkaç dakika ayırarak zihninizin –iradenizin- efendisi olabileceğiniz tekniklerden bahsediliyor.
Bir de bu yolculukta Yogi Raman yani Sivana Bilgelerinden birinin bir öykü tekniğiyle erdemli olmanın sırlarını açıyor.
Doğu kültürüne, felsefelerine ve özellikle yogafelsefesine ilgisi olanların tercih edebileceği bir eser. Mantık çerçevesinde alana ilgisi olmayanların tepkisi biraz ironik olabilir ancak şöyle bir durum vardır ki; bilimciler, düşünürler ve iş adamları –CEO’lar- zihin çalışmalarının üstünde en çok duranlardır.
Zihnin bir bilgisayar programı olduğunu söyleyen bilim insanları, araştırmacılar da aslında tam olarak akışta; an’da olmaktan bahseder.
Önyargı işin içine girmeyecekse, evet kitaptanalınabilecek güzel uyarlanabilecek öğretiler vardır.

Ferrari’sini Satan Bilge : Kitaptan Kesitler;
Kendini kontrol etmek, zihin kontrolünden başka bir şey değil. İrade, zihinsel güçlerin kralıdır. Zihninin efendisi olduğunda yaşamının efendisi olursun. Zihninin efendisi olmak düşündüğün her şeyi kontrol edebilme becerisi ile başlar.
Tüm zayıf düşünceleri kenara atıp sadece olumlu ve iyi olan düşüncelere odaklanma becerisi geliştirdiğinde pozitif ve iyi eylemler onların ardından gelecektir. Kısa süre sonra olumlu ve iyi olan tüm şeyler yaşamına girer.
Kendi zamanlarının efendisi olanlar basit yaşamlar sürerler. Süratli ve çılgın bir yaşam doğaya uygun değildir.

Ben bir yaşam sanatçısıyım. Benim sanat eserim yaşamımdı. –SUZUKİ
Kitap, 191 sayfa. Bölüm sonlarında, tablo şeklinde bölüm özetleri mevcut. Sindire sindire okumanız ve pratiklerini uygulayarak gitmeniz –kitabıokumak için değil, sizde değişim başlatması için okuyorsanız – sizin için keyifli olabilir.
Son olarak yazarımızın “Hayatı, size gülmeyi unutturacak kadar ciddiye almayın.” Sözüyle bitirelim.
Her kitabınson sayfasını kapattığınızda, güzel başlangıçlar yaratacak; güzel okumalar dileriz.